This old tithe barn, with its strong character features, required a particular sensitivity of design. We quickly established with the client that we would create an equally striking, but totally contemporary, aesthetic to offset the environment. 

The resulting contrast allows the eye to appreciate both styles individually, yet there is a pleasing synergy in the whole effect. 

The kitchen was originally destined to sit elsewhere in the building but we suggested the client use the main vaulted room instead, embracing the massive dimensions (11.5m x 7m) to facilitate thoroughly open plan living. 

We identified key views and pathways to see how people would naturally move through the space and connect socially with one another, whilst also enjoying the vistas through the building and the surrounding views. 

The main culinary zone has been designed at an angle to jointly address the landscape through the triple-height windows, the dining area and the lounge area by the fireplace. 

There are intentional pinch points so you naturally walk around the working area in the kitchen, leaving uninterrupted room to cook. 

Due to its large size, the functionality of the kitchen was broken down into areas so that it works effectively. The larder is cleverly tucked in behind the fridges and freezer, keeping all food storage together. From here food journeys to a prep area before passing along to the ovens and hob, and ultimately reaching the dining table or the circular bar-height table via the glass serving ledge. 

Plates are returned to the top end of the kitchen, to the large double sink and dishwasher, and eventually to the crockery cupboard. 

The bold shapes of the kitchen structure were inspired by the large space. It was vital to keep the scale of the installation fitting to the grand scale of the environment. The striking wood veneers accentuate the design and create a unique, experimental and sculptural form. 

 

Our client also required cabinet to make drinks and breakfast separately from the kitchen as well as a TV cabinet for the adjacent room. The Trick cabinet serves both of these roles in one unit. 

It seemingly floats between both spaces, serving food and drink from one side at the dining end and housing television equipment on the reverse side in the lounge. It is tapered which gives an optical illusion of exaggerated perspective, making the form seem longer than it is and again, as in the kitchen and barn itself, it plays with scale and proportion. The tapering also neatly accommodates the height of the fridge and dishwasher needed at the dining end, and the smaller domestic scale preferred for the lounge with its lower ceiling, and reduced storage requirements.

For sales enquiries please email Miles 
Or call us in the studio
+44 1225 464957
For media enquiries please email Joanna 

COPYRIGHT 2019 ALL RIGHTS RESERVED